{"status":"ok","elements":"
\n
\n
\n Thorney Barn<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

The project for Thorney Barn sees the creation of a new family home through the remodelling and repurposing of a derelict stone barn on an upland hillside overlooking the Luddenden Valley in West Yorkshire. Gagarin Studio were lead designers for the architecture, interiors, furniture and detail design of\u00a0 the project. The scheme completed in October 2018 creates a new family dwelling within a hamlet on an upland Pennine site. The design locates the core activities of the dwelling in the main barn and original outshut building; a new glazed link is inserted between barn and former outbuildings providing a \u2018garden […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Longhurst<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Longhurst is a Victorian semi-detached house on the edge of Marple Bridge. The house had a formal arrangement of rooms and all the great character of a house of that age, but lacked connection to the wonderful rear garden which terraces down the valley side to the brook at the end. We developed proposals for a 2 storey extension at the rear of the house which effectively infilled the L-shaped plan on the upper level improving bedroom and bathroom arrangements on the first floor and attic. At the ground level the extension pushes out further with a clearly modern addition […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Hall Bank<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"Hall-Bank-Lane\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Hall Bank is an end terrace house, the original part being built around 10 years ago. With living spaces over the two lower storeys and the stair splitting the plan on each level, the house suffered from poorly considered circulation, making several of the rooms feel pinched. The solution was to form a new side extension, which forms a new stair and entrance. The existing stair is removed which creates more space, allowing rooms to be used more effectively by rationalising the circulation. The extension is visually contemporary and well crafted in both form and palette of materials, lifting the […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Constable House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Constable House sees the remodelling of a 1960s asymmetric-roofed house in Marple Bridge to form a modern family home. The house has been extensively redesigned providing a large rear extension with a roof that mirrors the original, a large glazed screen onto a living \/dining space and a cedar-clad side element housing kitchen and utility areas. A striking linear rooflight marks the line of old\/new and drops much needed daylight into the heart of the plan. Elsewhere in the original house, the ground floor is opened up and with space borrowed from the former garage to create a flexible set […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Coach House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

This project in rural South Yorkshire, sees the conversion of a redundant Victorian Coach house with the addition of a substantial extension; providing a contemporary, economical and sustainable family home for a museum curator, designer and their young family.\u00a0The house orientates around the sun, garden and adjoining woodland to provide spacious, workable and open family living-accommodation. Materials are sustainable, affordable and modern; offset by the texture and warmth of the existing building fabric. The low-level, rear addition mirrors the form of the original coach house whilst the two-storey extension provides a \u00a0‘book end’ of sleeping accommodation. The overall aim to […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Laneside<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Laneside Farm is a Grade 2 Listed farmhouse above the beautiful Calder Valley in West Yorkshire. We extensively refurbished the derelict farm to provide a contemporary and comfortable family home for a DJ, Record Producer-cum-SuperHero (!) and his family. Our approach was to conserve the footprint of the existing building and introduce complimentary, inserted elements, re-using materials where possible. Whilst extensively stripped back to ‘shell’, the design works with the quirks and constraints of the building, working with the level changes whilst introducing modern wow and ambition along the way. The resulting house is a fine balance of historic context […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Bell House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

We designed a large two storey extension to a Grade 2 Listed farmhouse, (the former home of David \u201cKing\u201d Hartley, head of the Cragg Vale Coiners), in rural Calderdale. Steve had previously designed the conversion of the barn at Bell House which now forms Coiners Barn, a study centre and walkers b&b focused on the history of Cragg Vale Coiners, in particular their leader, David \u2018King\u2019 Hartley who lived there until his capture and hanging for the killing of a government inspector, in 1769. We were delighted when the clients came back to us to help them extend and remodel […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n The Wilderness<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

The Wilderness is a Grade 2* listed property located in Whittlesey in the Cambridgeshire Fens. The original house consists of two-storeys plus attic built in the Queen Anne style. The 19th Century servants quarters were built to the rear as a two-storey building forming an L-shaped plan. It is\u00a0this rear annex that forms the focus for the design.The proposal forms a flexible family room for a music lover on the upper\u00a0floor, along with their extensive music collection. At\u00a0ground level a utility room is to be formed in the workshop area . A \u2018Loggia\u2019 space\u00a0is formed off the western garden elevation, […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Ingledene<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

The building is a former Sunday School at the rear of one of the Calder Valley’s many Nonconformist Chapels, as photographed by the wonderful Martin Parr. The building is lower lying and has a very narrow floor plan, with poor circulation resulting in rooms being hard to use. The proposals include a new extension in the middle of the house which extends up above the existing roof to form a new bedroom level. This extends forward to form a new modern gable of steel, timber and glass and then continues along the main elevation to form an internal connection down […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Pennine Farm<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"Royds<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

The Pennine farmhouse is a Grade 2 listed property on the edge of the hilltop village of Heptonstall in the Calder Valley. It’s made up of a string of buildings, cottage, barn ancillary building which stagger down the terrain toward a large garden and impressive views. The owners currently use only a small part of the property, the barn being used infrequently as it is a large cold space to inhabit permanently. The brief was to decant life to the south, garden end of the property, bringing the ancillary building and barn into better use and enabling better connection to […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>