{"status":"ok","elements":"
\n
\n
\n Thorney Barn<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

The project for Thorney Barn sees the creation of a new family home through the remodelling and repurposing of a derelict stone barn on an upland hillside overlooking the Luddenden Valley in West Yorkshire. Gagarin Studio were lead designers for the architecture, interiors, furniture and detail design of\u00a0 the project. The scheme completed in October 2018 creates a new family dwelling within a hamlet on an upland Pennine site. The design locates the core activities of the dwelling in the main barn and original outshut building; a new glazed link is inserted between barn and former outbuildings providing a \u2018garden […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Orangebox Young People’s Centre<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Orangebox Young People\u2019s Centre was built in Halifax for Square Chapel Centre for the Arts and funded by the Myplace BIG Scheme. The centre links to the Grade 1 listed Piece Hall and sees the conversion and extension of two Victorian buildings, originally built to store fruit and veg. The completed extension includes a wide variety of facilities for young people, including a dance studio, recording studio, climbing wall, rehearsal rooms, advice and counselling support, roof level skate park and roof garden. The design navigates the complex levels dictated by the topography and variety of existing buildings whilst forming new […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n IOU Arts Venue<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

IOU Theatre are an established International arts organisation who have relocated into Victoria Mill at the Dean Clough Complex. The phased project creates a new permanent gallery and exhibition space within Dean Clough; housing the IOU archive and a changing exhibition programme, as well as a large scale IOU Studio and offices for the company. Our approach has been to maximise the budget by developing inserted elements that are offset from the texture and history of the building fabric; to express the volume and height of the setting and to introduce new contemporary elements, thereby improving comfort, connectivity and accessibility; […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Halifax Industrial Museum<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"Halifax<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

A number of new developments are occurring to and around the Grade 1 Listed Piece Hall in Halifax. We developed ideas to form a new entrance into the Industrial Museum to connect with a new planned pedestrian route into the Piece Hall.\u00a0 In addition, the Museum had been donated a fantastic hydraulic lift – that had once raised and lowered goods in a bonded warehouse nearby. The proposal forms a new entrance into the museum at first floor level orientated on the axis of the adjacent\u00a0 church transept and therefore connecting to the new library entrance.\u00a0 The lift is incorporated […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Longhurst<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Longhurst is a Victorian semi-detached house on the edge of Marple Bridge. The house had a formal arrangement of rooms and all the great character of a house of that age, but lacked connection to the wonderful rear garden which terraces down the valley side to the brook at the end. We developed proposals for a 2 storey extension at the rear of the house which effectively infilled the L-shaped plan on the upper level improving bedroom and bathroom arrangements on the first floor and attic. At the ground level the extension pushes out further with a clearly modern addition […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Hall Bank<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"Hall-Bank-Lane\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Hall Bank is an end terrace house, the original part being built around 10 years ago. With living spaces over the two lower storeys and the stair splitting the plan on each level, the house suffered from poorly considered circulation, making several of the rooms feel pinched. The solution was to form a new side extension, which forms a new stair and entrance. The existing stair is removed which creates more space, allowing rooms to be used more effectively by rationalising the circulation. The extension is visually contemporary and well crafted in both form and palette of materials, lifting the […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Constable House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Constable House sees the remodelling of a 1960s asymmetric-roofed house in Marple Bridge to form a modern family home. The house has been extensively redesigned providing a large rear extension with a roof that mirrors the original, a large glazed screen onto a living \/dining space and a cedar-clad side element housing kitchen and utility areas. A striking linear rooflight marks the line of old\/new and drops much needed daylight into the heart of the plan. Elsewhere in the original house, the ground floor is opened up and with space borrowed from the former garage to create a flexible set […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Coach House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

This project in rural South Yorkshire, sees the conversion of a redundant Victorian Coach house with the addition of a substantial extension; providing a contemporary, economical and sustainable family home for a museum curator, designer and their young family.\u00a0The house orientates around the sun, garden and adjoining woodland to provide spacious, workable and open family living-accommodation. Materials are sustainable, affordable and modern; offset by the texture and warmth of the existing building fabric. The low-level, rear addition mirrors the form of the original coach house whilst the two-storey extension provides a \u00a0‘book end’ of sleeping accommodation. The overall aim to […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Laneside<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

Laneside Farm is a Grade 2 Listed farmhouse above the beautiful Calder Valley in West Yorkshire. We extensively refurbished the derelict farm to provide a contemporary and comfortable family home for a DJ, Record Producer-cum-SuperHero (!) and his family. Our approach was to conserve the footprint of the existing building and introduce complimentary, inserted elements, re-using materials where possible. Whilst extensively stripped back to ‘shell’, the design works with the quirks and constraints of the building, working with the level changes whilst introducing modern wow and ambition along the way. The resulting house is a fine balance of historic context […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>

\n
\n
\n Bell House<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t\t\t\t
\n \"\"<\/a>\n <\/div>\n \n\t\t \n\t\t
\n

We designed a large two storey extension to a Grade 2 Listed farmhouse, (the former home of David \u201cKing\u201d Hartley, head of the Cragg Vale Coiners), in rural Calderdale. Steve had previously designed the conversion of the barn at Bell House which now forms Coiners Barn, a study centre and walkers b&b focused on the history of Cragg Vale Coiners, in particular their leader, David \u2018King\u2019 Hartley who lived there until his capture and hanging for the killing of a government inspector, in 1769. We were delighted when the clients came back to us to help them extend and remodel […]<\/p>\n <\/div>\n \n <\/div>\n<\/div>